Pääsivu arrow Kolmas luku, Herran rukous arrow Herran rukous arrow Viides rukous
03.10.2024
 
Viides rukous Tulosta Sähköposti
13.07.2005
VIIDES RUKOUS

Uskonpuhdistaja tohtori Martti Lutherin
VÄHÄN KATEKISMUKSEN SELITYS eli

KRISTINOPPI

KOLMAS LUKU, HERRAN RUKOUS
VIIDES RUKOUS



Anna meille meidän syntimme anteeksi niin, kuin mekin annamme anteeksi niille, jotka ovat meitä vastaan rikkoneet. Mitä se on? Me rukoilemme tässä rukouksessa, että taivaallinen Isä ei katsoisi syntejämme ja niiden tähden hylkäisi rukoustamme. Sillä me emme ole arvolliset saamaan mitään siitä, mitä rukoilemme, emmekä ole sitä ansainneet, vaan että hän armostansa antaisi meille kaiken tämän. Sillä me teemme joka päivä paljon syntiä emmekä ansaitse muuta kuin rangaistusta. Niin tahdomme mekin sydämestämme antaa anteeksi ja mielellämme tehdä hyvää niille, jotka rikkovat meitä vastaan.


280.

Mitä rukoilemme viidennessä rukouksessa?


Vapahtajamme opettaa meitä pyytämään Jumalalta syntejämme anteeksi. Sillä meidän omat syntimme ovat kaikkien meidän Jumalan lasten suurin ja katkerin paha, mikä meitä täällä vaivaa.


Ps. 130:3-4: Jos sinä, Herra, pidät mielessäsi synnit, Herra, kuka silloin kestää? Mutta sinun tykönäsi on anteeksiantamus, että sinua peljättäisiin.


Luther: "Ei niin ajatellen, ettei Jumala muka ilman ja ennen meidän rukoustamme antaisi meille syntejämme anteeksi... sillä hän lahjoitti meille evankeliumin, jossa on sula syntien anteeksianto, jo ennen kuin olimme sitä rukoilleet tai edes milloinkaan ajatelleetkaan. - Mutta tämä rukous on sitä varten, että me tuntisimme syntimme ja ottaisimme vastaan syntien anteeksiannon."


281.

Kuinka usein tarvitsemme tätä rukousta?


Koska meillä on aina perisynnin turmelema lihamme ja teemme syntiä joka päivä monella tavoin emmekä ansaitse muuta kuin rangaistusta, tarvitsemme jatkuvasti anteeksiannon lohdutusta. Samoin kuin rukoilemme jokapäiväistä leipäämme joka päivä, meidän on tarpeen rukoilla joka päivä ja joka aika myös hengellistä leipää eli syntien anteeksiantamusta.


1 Moos. 32:10: Minä olen vähäinen kaikkeen siihen armoon ja uskollisuuteen, jota sinä olet palvelijallesi osoittanut.
 


Luuk. 15:21: Isä, minä olen tehnyt syntiä taivasta vastaan ja sinun edessäsi enkä enää ole sen arvoinen, että minua sinun pojaksesi kutsutaan.
 


Dan. 6:10(11): Hän lankesi kolmena hetkenä päivässä polvillensa, rukoili ja kiitti Jumalaansa, aivan niin kuin hän ennenkin oli tehnyt.
 


Dan. 9:18-19: Me annamme rukoustemme langeta sinun eteesi, emme omaan vanhurskauteemme, vaan sinun suureen armoosi luottaen. Herra, kuule, Herra, anna anteeksi.


282.

Miksi liitämme anteeksipyyntöömme sanat "niin kuin mekin annamme anteeksi niille, jotka ovat meitä vastaan rikkoneet"?


Meidän anteeksiantomme ei saa Jumalaa antamaan meille anteeksi, vaan Jumala on jo antanut meille ja koko maailmalle synnit anteeksi Kristuksessa Poikansa sovitustyön tähden. Me emme siis ansaitse itsellemme anteeksiantamusta antamalla lähimmäisillemme anteeksi heidän rikkomuksensa meitä vastaan. Syntiemme anteeksiantamuksen omistamme yksinomaan uskolla armosta, Jumalan lahjana, ilman tekoja.

Isä meidän -rukouksessa Vapahtaja ei opeta rukoilemista epäuskoisille, vaan niille, jotka jo uskovat syntinsä anteeksi annetuiksi ja jotka tuntevat Jumalan armon. Niinpä tässä rukouksessa Vapahtaja opettaa uskovilleen, että heidän tulee aina valvoa, ettei heidän sydämensä kovettuisi lähimmäisiä kohtaan ja etteivät he siten karkottaisi Pyhää Henkeä sydämestään, kadottaisi pelastavaa uskoa ja menettäisi katumattomina epäuskonsa tähden anteeksiantamusta.

Tehtävä: Lue Matt. 5:21-26: Jeesus opettaa opetuslapsiaan elämään sovussa.


283.

Mihin Jumalan antama syntien anteeksiantamus kehottaa meitä ja mistä se meitä muistuttaa?


Se, että Jumala antaa meille synnit anteeksi sulasta armostaan:

1. Kehottaa meitä kiitollisina antamaan anteeksi sydämessämme myös lähimmäisellemme kaikki hänen rikkomuksensa meitä kohtaan.


Kol. 3:13: Niin kuin Herrakin on antanut teille anteeksi, niin myös te antakaa.


2. Muistuttaa meitä siitä, että se, joka ei tahdo antaa anteeksi lähimmäiselleen ja kuitenkin luulee voivansa omistaa uskossa itselleen Jumalan anteeksiannon, pettää itsensä. Sellainen ei todella tunne omia syntejään eikä omista niistä anteeksiantamusta, vaan katumattomana tuottaa itselleen Jumalan tuomion.


Matt. 6:15: Jos te ette anna ihmisille anteeksi, niin ei myöskään teidän Isänne anna anteeksi teidän rikkomuksianne.


Tehtävä: Lue Matt. 18:23-35: Jeesuksen vertaus armottomasta palvelijasta.

Luther: "Ellet anna anteeksi, älä myöskään luule, että Jumala antaa sinulle anteeksi. Mutta jos annat anteeksi, sinulla on se lohdullinen varmuus, että sinulle annetaan taivaassa anteeksi - ei anteeksiantosi tähden - sillä Jumala antaa anteeksi vapaasti ja ilmaiseksi, pelkästä armosta, koska hän on niin luvannut, niin kuin evankeliumi opettaa vaan sen tähden, että hän panee sen tehokkaaksi vakuudeksi, aivan kuin tunnusmerkiksi.

« Edellinen   Seuraava »
Kristinoppi
Johdanto
Raamattu
Ensimmäinen luku
Toinen Luku
Kolmas luku, Herran rukous
Neljäs luku, sakramenteista
Viides luku, Avaintenvalta ja rippi
Kuudes luku, Pyhän ehtoollisen sakramentti
Luterilaisten tunnussana
LISÄYS 1, Herran siunaus
LISÄYS 2, Armolahjoista
LIITE 1, Raamatun kirjat ja niistä käytetyt lyhennykset
LIITE 2, Luterilaisen kirkon tunnustuskirjat
LIITE 3, Kirkkovuosi
LIITE 4, Ohje kasteen toimittamiseksi hätätapauksessa
LIITE 5, Konfirmaatiokysymykset ja -vastaukset
LIITE 6, Nikealainen uskontunnustus
LIITE 7, Athanasioksen uskontunnustus
 
Top!
Top!